Jego skórka jest chrupiąca, a środek mięciutki. Dodatkową zaletą tego przepisu jest to, że ten pyszny chlebek zawsze się udaje.
Składniki
- 25 g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka cukru
- 300 ml ciepłego mleka
- 500 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki soli
- (do posmarowania: 1 jajko roztrzepane z jedną łyżką mleka) + łyżka sezamu
Przygotowanie
Drożdże pokruszyć, dodać cukier, około pół szklanki mleka i łyżkę mąki. Wymieszać i zostawić do wyrośnięcia.
Resztę mąki przesiać, wymieszać z solą. Dodać drożdże i stopniowo mleko. Wyrobić ciasto. Przykryć ścierką i odstawić na 45 minut.
Uderzyć kilka razy pięścią w ciasto, przykryć i zostawić na kolejne 45 minut.
Formę na chleb posmarować olejem. Ciasto włożyć do formy i odstawić na godzinę.
Naciąć, posmarować jajkiem i posypać sezamem.
Piec około 30-40 minut w temperaturze 200° C.