Maślana, pachnąca i bardzo łatwa w przygotowaniu chałka drożdżowa z kruszonką.
Składniki
- 300 ml mleka
- 50 g miękkiego masła
- 20 g świeżych drożdży
- 60 g cukru
- 550 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 1 jajko do posmarowania
Kruszonka
- 50 g mąki
- 50 g cukru
- 40 g masła zimnego
Przygotowanie
Do rondelka wlać mleko, dodać miękkie masło, drożdże, cukier i podgrzać. Całość przelać do miski i dodać suche składniki. Wyrobić ciasto, przełożyć do natłuszczonej miski. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na godzinę. Uformować chałkę i odstawić na 30 minut. Wierzch posmarować jajkiem i posypać kruszonką. Piec w 180 C przez 25-30 minut. Chałki wychodzą dość mało słodkie, ale z dżemem są idealne.