Chałka drożdżowa z kruszonką

4.9
(11)

Chałka drożdżowa z kruszonką

Maślana, pachnąca i bardzo łatwa w przygotowaniu chałka drożdżowa z kruszonką.

Składniki

  • 300 ml mleka
  • 50 g miękkiego masła
  • 20 g świeżych drożdży
  • 60 g cukru
  • 550 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 jajko do posmarowania

Kruszonka

  • 50 g mąki
  • 50 g cukru
  • 40 g masła zimnego

Przygotowanie

Do rondelka wlać mleko, dodać miękkie masło, drożdże, cukier i podgrzać. Całość przelać do miski i dodać suche składniki. Wyrobić ciasto, przełożyć do natłuszczonej miski. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na godzinę. Uformować chałkę i odstawić na 30 minut. Wierzch posmarować jajkiem i posypać kruszonką. Piec w 180 C przez 25-30 minut. Chałki wychodzą dość mało słodkie, ale z dżemem są idealne.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.9 / 5. Oddanych głosów: 11

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!