Brownie to propozycja dla prawdziwych fanów czekolady. Ciasto jest niezwykle bogate w smaku, gęste i cudownie czekoladowe.
Składniki
Ciasto:
- 250 g gorzkiej czekolady (zawartość kakao 70%)
- 150 g masła
- 200 g cukru
- 150 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 6 jajek
Polewa czekoladowa:
- 200 g śmietanki kremówki 30%
- 150 g gorzkiej czekolady (również użyłam z zawartością 70% kakao)
Przygotowanie
Połamaną na kawałki czekoladę roztopić z masłem i mlekiem w kąpieli wodnej. Odstawić do ostudzenia.
Oddzielić białka od żółtek, dodać szczyptę soli i ubić na puszystą pianę, stopniowo dodając cukier. Na koniec dodać żółtka i delikatnie wymieszać do połączenia składników.
Do masy jajecznej dodać mąkę, stopniowo wlewając wcześniej przygotowaną masę czekoladową. Mieszać szpatułką.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia o średnicy 26 cm, a następnie zacisnąć obręcz. Wlać ciasto.
Piec w nagrzanym piekarniku około 30 minut obserwując ciasto. Piekarnik ustawić na opcję “góra-dol” na 200 stopni.
Przygotować polewę czekoladową – połamaną w kostkę czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem ze śmietanką.
Ostudzone ciasto polać polewą.