Beziki


Przepis na mini bezy z kremem mascarpone i owocami.  Pyszny, lekki, słodki i rozpływający się w ustach deser.

Składniki

  • 300 g cukru
  • 6 białek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Krem:

  • 330 ml śmietanki 30 %
  • serek mascarpone
  • łyżeczka cukru pudru

Przygotowanie

Ubijamy białka ze szczyptą soli, następnie dodajemy stopniowo cukier. Po ubiciu białek z cukrem dodajemy sok z cytryny ubijając. Kolejnym krokiem jest dodanie mąkki ziemniaczanej. Wszystko delikatknie mieszamy. Gotową masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wcześniej nagrzewamy piekarnik na 180 stopni a w momencie gdy bezy są w środku zmniejszamy temperaturę na 110 stopni i pieczemy przez ok. 60 min. Po upływie czasu wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki na ok. 2 godziny.

Śmietankę ubić z cukrem pudrem i mascarpone. Gotowy krem wykładamy na bezy i dekorujemy świeżymi owocami.



Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 2

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!