Puszysta i delikatna babka z dodatkiem majonezu, którego w wypieku w ogóle nie czuć. Majonez jest zastępnikiem masła, margaryny lub oleju w cieście.
Składniki oraz sposób przygotowania:
6 białek ubić mocno na sztywną pianę z 1,5 szklanki (250ml) cukru (cukier dodawać stopniowo) najpierw na średnich, później na najwyższych obrotach miksera.
6 żółtek wymieszać w miseczce z 3 czubatymi łyżkami majonezu (u mnie Winiary) do połączenia.
Obroty białek ustawić na 2 i dodać mieszankę jajeczno-majonezową.
3/4 szkl maki pszennej (u mnie basia tortowa extra) i 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej wymieszać z łyżeczką proszku do pieczenia.
Wymieszane mąki przesiać małymi porcjami do mieszającej się masy (najwolniejsze obroty miksera) miksować do połączenia składników.
Formę do baby wysmarować masłem i oprószyć mąka, wylać masę, włożyć do rozgrzanego 180 stopni pieca na 40 minut z termoobiegiem i później na ok. 20 minut bez termoobiegu sprawdzać do suchego patyczka.