Wilgotna, mięciutka i puszysta babka cytrynowa, która świetnie sprawdzi się na Wielkanoc, ale również na co dzień do popołudniowej kawy.
Składniki
- 4 jajka (osobno białka i żółtka)
- 200 g cukru
- 200 g roztopionego masła
- 250 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 cytryna
Lukier
- 2 łyżki soku z cytryny
- 70 g cukru pudru
Przygotowanie
Żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo roztopione masło. Następnie stopniowo wsypywać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
W osobnej misce ubić białka ze szczyptą soli i dodać do masy, wymieszać delikatnie szpatułką.
Zetrzeć skórkę z cytryny na drobnej tarce i dodać do masy, następnie wycisnąć sok z całej cytryny i również dodać do masy. Wszystko połączyć ze sobą.
Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 50 min w 180 stopniach do suchego patyczka, uważać aby nie spalić wierzchu.
Lukier: cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny. Polać przestudzoną babkę.