Babka cytrynowa z lukrem

5
(4)

Babka cytrynowa z lukrem

Wilgotna, mięciutka i puszysta babka cytrynowa, która świetnie sprawdzi się na Wielkanoc, ale również na co dzień do popołudniowej kawy.

Składniki

  • 4 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 200 g cukru
  • 200 g roztopionego masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 cytryna

Lukier

  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 70 g cukru pudru

Przygotowanie

Żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo roztopione masło. Następnie stopniowo wsypywać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
W osobnej misce ubić białka ze szczyptą soli i dodać do masy, wymieszać delikatnie szpatułką.
Zetrzeć skórkę z cytryny na drobnej tarce i dodać do masy, następnie wycisnąć sok z całej cytryny i również dodać do masy. Wszystko połączyć ze sobą.
Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 50 min w 180 stopniach do suchego patyczka, uważać aby nie spalić wierzchu.

Lukier: cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny. Polać przestudzoną babkę.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 4

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!