Przepis na amerykańskie naleśniki. Puszyste, pulchne, pachnące i bardzo sycące.
Składniki oraz sposób przygotowania
Składniki suche:
- 1 i 1/2 szklanki mąki (u mnie bezglutenowa)
- 1 łyżeczka sody i 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- odrobina soli
- łyżeczka cukru waniliowego
Wszystkie składniki wymieszać w misce.
Składniki mokre:
- 1 szklanka mleka lub maślanki
- 1 jajko
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wszystkie mokre wymieszać i dodać do suchych, na koniec wlać 2 łyżki rozpuszczonego masła.
Rozgrzać patelnię i smażyć na złoty kolor, przewracając na drugą stronę gdy pojawią się pęcherzyki.
Wskazówka: ciasto mieszać tylko do połączenia składników, nie za długo. Jeśli bedą jakieś grudki to tak zostawić. Mąkę najlepiej przesiać i wymieszać jeszcze rózgą z resztą suchych składników.