Klasyczny wypiek, którego nie może zabraknąć na żadnym świątecznym stole.
Składniki:
- mąka pszenna – 250g
- cukier – 180g
- masło – 250g
- 5 jajek
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka mleka
- ok. 400g bakalii + trochę do dekoracji
Sposób przygotowania:
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Miksując dodawać po jednym żółtku (każde żółtko miksować co najmniej 1min). Dodawać stopniowo mąkę i łyżką wymieszać.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli a następnie wmieszać delikatnie do masy łyżką drewnianą.
Na końcu wmieszać sodę rozpuszczoną w mleku i obtoczone w mące bakalie. Ciasto przelać do keksówki 12×36 i piec w 180 st. ok 50-60 min.
Ja zawsze piekę ,,do suchego patyczka”.
Polać lukrem (cukier puder wymieszany z sokiem cytrynowym) i udekorować kandyzowaną skórką. Ok. 3 łyżki cukru pudru + 2-3 łyżki soku z cytryny.
Jeśli lukier za gęsty dodać wody lub soku, a jeśli za rzadki to dosypać cukru. Ja zawsze robię na oko, dlatego dokładnych proporcji nie podam.