Zupa śledziowa z cebulą, śmietaną i odrobiną octu to pyszne wigilijne danie, które zachwyci wszystkich gości.
Składniki oraz sposób przygotowania:
Filety śledziowe wymoczyć w wodzie żeby nie były słone.
Kroję 2 filety śledziowe w kostkę, cebulkę w drobną kostkę, ucieram kwaśne jabłko na drobnych oczkach, dodaję pieprz, troche soli, trochę cukru, łyżeczkę octu i mieszam.
Następnie dodaję dużą śmietanę 18% i mieszam, dolewam pół szklanki mleka i dalej mieszam.
Próbuję i doprawiam gdy jest potrzeba. Smak ma być słodko-kwaśny, a zupa lejąca – nie za gęsta odstawiam na pół godziny.
Do przegryzienia smaku gotuję ziemniaki (najlepiej w mundurkach smakują do śledzia). Podaje zupę i ziemniaki na osobnym talerzu, aby jeść gorące do zupy.