Przepis na delikatne ciasto z masą jogurtową i borówkami. Robi się bardzo szybko i bezproblemowo.
Składniki:
- 3 szkl. mąki krupczatki
- 3/4 szkl. cukru
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kostka masła (200 g)
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
Masa jogurtowa
- 2 budynie malinowe (po 40g)
- 3 jogurty greckie (po 380g)
- 4 białka
- 300g borówek
- 3/4 szkl. cukru
Sposób przygotowania:
Mąkę, proszek do pieczenia i cukier wymieszać w misce. Dodać starte na tarce o grubych oczkach masło, żółtka i śmietanę. Zagnieść ciasto i podzielić na dwie części (2/3 i 1/3) większą część rozłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23 cm na 34 cm, podpiec 10 min w 180 st C.
W tym czasie przygotować masę jogurtową; 3 jogurty, 2 sypkie budynie wymieszać, dodać ubite na sztywno białka z cukrem i wyłożyć masę na podpieczony spód a na to borówki. Z drugiej części ciasta zrobić drobną kruszonkę i wysypać na owoce.
Piec w 180 st. C około 45 min z termoobiegiem. Po upieczeniu ciasto musi całkowicie ostygnąć.