Makowiec to tradycyjny wypiek, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole.
Składniki:
- 1 kg mąki
- 1 szklanka oleju
- 2 szklanki mleka
- 2 żółtka
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka drożdży
Sposób przygotowania:
Robimy zaczyn: kostka drożdży, mleko, łyżka cukru i dwie łyżki mąki. Wyrabiamy ciasto jajka najpierw z cukrem, potem pozostałe składniki odstawiamy do wyrośnięcia.
Masa makowa: 3 opakowania maku 250g zalewam wodą i gotuje tak 10 minut. Miele dwa razy dodaje rodzynki, skórkę pomarańczową, 1 budyń śmietankowy trochę masła roztopionego tak 40g 1.5 szkl. cukru, olejek migdałowy i trochę rumowego i można dać trochę miodu.
Ciasto dzielimy na 4 części wałkujemy tak samo też masę w misce na cztery części. Przed nałożeniem maku ciasto smarujemy roztrzepanym białkiem zawijamy i ja zawijam w papier i zostawiam tak 2 cm luzu.
Piec około 50 minut w temp. 180 stopni. Na wierzch lukier.