Przepis na ciasto drożdżowe z kruszonką. Puszyste, mięciutkie i wilgotne z chrupiącą kruszonką na wierzchu.
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 3 żółtka
- 3/4 szklanki mleka
- 20 g drożdży świeżych
- 50 g masła
- 7 łyżek cukru
- szczypta soli
Kruszonka
- 75 g mąki
- 50 g zimnego masła
- 50 g cukru
Przygotowanie
Mleko lekko podgrzać. Dodać drożdże oraz łyżeczkę cukru i szczyptę soli. Do miski wsypać mąkę, rozpuszczone masło, żółtka i cukier. Gdy zaczyn urośnie, wlać go do miski i razem wyrabiać ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny w ciepłym miejscu. Ciasto włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Składniki na kruszonkę połączyć i wyłożyć na ciasto. Piec około 40 min w temperaturze 180 stopni.