Pyszne i szybkie do przygotowania puszyste placuszki na maślance, które doskonale sprawdzą się na podwieczorek.
Składniki
- 2 szklanki maślanki
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki tortowej typ 450
- 3 łyżki stołowe cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 3 łyżki oleju
- szczypta soli
Przygotowanie
Białka oddzielam od żółtek. Do żółtek wlewam maślankę i miksuję, dodaję przesianą mąkę, cukry, proszek do pieczenia i po ponownym zmiksowaniu olej. W oddzielnym naczyniu ubijam białka ze szczyptą soli na sztywno i dodaje je po łyżce do drugiej masy.
Rozgrzewam patelnię, smażę po około 2 łyżki już bez użycia oleju. Moc palnika w zależności od kuchenki – lepiej dłużej na niższej niż przypalić. Mi wyszło około 15 sztuk.