Chrupiące i aromatyczne chipsy ziemniaczane, którą są o wiele smaczniejsze i zdrowsze od tych ze sklepu.
Składniki
- 6 dużych ziemniaków
- sól
- koperek
- olej do smażenia
Przygotowanie
Sześć dużych ziemniaków obieram. Następnie pokroiłam na krajalnicy w cieniusie plastry. Można obieraczką do warzyw, ale nie wyjdą takie ładne. Zalewam na chwilę wodą, aby wyszła skrobia. Następnie przekładam na papier i czekam chwilę, aby się wysuszyły. Na patelni teflonowej wlewam olej, około pół litra. Smażę na rozgrzanym oleju do czasu aż się zarumienią. Trzeba szybko działać i obracać. Warto smażyć po małej ilości. Wykładam na blachę pokrytą ręcznikiem papierowym, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Przekładam delikatnie do miski. KSole i dodaje koperku. Mieszam.