Prosty i sprawdzony przepis na oponki serowe. Doskonała przekąska na Tłusty Czwartek i nie tylko!
Składniki
- pół kg sera białego
- pół kg mąki
- 3 jajka
- 250 dag śmietany
- pół szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie
Na stolnicę daję pół kg sera białego, pół kg mąki, 3 jajka, 250 dag śmietany, pół szklanki cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, łyżeczkę sody oczyszczonej, łyżeczkę proszku do pieczenia. Po zagnieceniu i rozwałkowaniu ciasta na grubość ok. 1 cm wykrawam szklanką kółka a w środku jeszcze raz kieliszkiem mniejsze kółeczka. Smażę na głębokim dobrze rozgrzanym oleju. Jak zarumienią się po jednej stronie, to obracam na drugą. Usmażone wyjmuje i posypuję cukrem pudrem.