Murzynek z tego przepisu jest bardzo wilgotny, puszysty, delikatny i rozpływający się w ustach.
Składniki
- 2 szkl. mąki
- 1 kostka margaryny
- 3 jajka
- 3 łyżki kakao
- 1/2 szkl mleka
- 1 i 1/2 szkl. cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
Przygotowanie
Białka oddzielamy od żółtek. Margarynę, kakao, mleko i cukier przekładamy do rondla i rozpuszczamy na małym ogniu. Trzeba odlać pół szklanki resztę wystudzić. Do wystudzone masy dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, żółtka i cukier waniliowy. Mieszamy do połączenia składników. Na koniec dodajemy ubite białka. Masę przekładamy do keksówki wyścieloną papierem do pieczenia i pieczemy około 1 godzinę w temp. 180 stopni.
Po upieczeniu nakłuwam ciasto i nasączam odlaną masą. Smacznego!