Bułeczki mleczne

3.7
(3)

Bułeczki mleczne

Mięciutkie, delikatne w smaku i proste w przygotowaniu bułeczki mleczne. Cieplutkie smakują najlepiej!

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki cukru
  • 50 g masła
  • 20 g świeżych drożdży
  • 375 ml ciepłego mleka
  • 1 płaska łyżeczka soli

Przygotowanie

Mąkę przesiewamy z solą, robimy dołek, wkruszamy drożdże, wlewamy połowę mleka i wsypujemy cukier. Odstawiamy na 15 minut przykryte ściereczką. Dodajemy resztę mleka i masło. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na godzinę pod przykryciem. Po tym czasie ugniatamy ciasto, żeby pozbyć się powietrza, kroimy na 16 kawałków. Formujemy wałeczki, każdy smarujemy mlekiem i robimy 3 nacięcia. Pieczemy w 200 stopniach 20-25 minut.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3.7 / 5. Oddanych głosów: 3

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!