Mięciutkie, delikatne w smaku i proste w przygotowaniu bułeczki mleczne. Cieplutkie smakują najlepiej!
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 3 łyżeczki cukru
- 50 g masła
- 20 g świeżych drożdży
- 375 ml ciepłego mleka
- 1 płaska łyżeczka soli
Przygotowanie
Mąkę przesiewamy z solą, robimy dołek, wkruszamy drożdże, wlewamy połowę mleka i wsypujemy cukier. Odstawiamy na 15 minut przykryte ściereczką. Dodajemy resztę mleka i masło. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na godzinę pod przykryciem. Po tym czasie ugniatamy ciasto, żeby pozbyć się powietrza, kroimy na 16 kawałków. Formujemy wałeczki, każdy smarujemy mlekiem i robimy 3 nacięcia. Pieczemy w 200 stopniach 20-25 minut.