Klasyczny przepis na śledzie w śmietanie z jabłkiem i cebulą. Znakomicie skomponowane połączenie smaków i aromatów.
Składniki
- ok. 500 g filetów śledziowych matias
- 1 cebula
- 2 jabłka
- 2 śmietany 18% (400 g)
- 2 łyżki majonezu
- pieprz
- koperek
- natka pietruszki
Przygotowanie
Matiasy moczę w wodzie przez 2 godziny. Następnie cebulę kroję w kostkę. Zalewam gorącą wodą, aby zmiękła. Odcedzam na sitku. Umieszczam cebulę w naczyniu. Dodaję starte jabłka na średnich oczkach (ja także odciskami trochę wody z jabłek). Następnie odciskam śledzie z nadmiaru wody. Kroję na mniejsze części. Dodaję dwie śmietany 18%, dwie łyżki majonezu, pieprzu, koperku i natkę pietruszki.