Mleczna kanapka bez pieczenia na herbatnikach to propozycja na pyszny i szybki deser, idealny na każdą okazję.
Składniki
- duża paczka ciemnych herbatników
- 250 ml mleka
- 1/4 szklanki cukru
- 1 kostka masła
- 3 szklanki mleka w proszku
- 2 tabliczki czekolady mlecznej
- 6 łyżek śmietanki kremówki 30%
Przygotowanie
Najpierw na spód układamy ciemne herbatniki, później wykładamy na nie krem (250 ml mleka podgrzewamy z cukrem 1/4 szklanki i studzimy, po tym czasie kostkę masła chwilę ucieram w mikserze, dodaję mleko z cukrem i trzy szklanki mleka w proszku i miksuje na gładką masę).
Krem przelewam na herbatniki, rozprowadzam i układam następną warstwę herbatników, wstawiam do lodówki na godzinę. Po tym czasie robię polewę (2 tabliczki czekolady mlecznej roztapiam z sześcioma łyżkami śmietanki 30%). Tężejącą polewę wylewam na herbatniki, rozprowadzam dokładnie i wstawiam do lodówki na parę godzin.