Duża puszysta drożdżówka z ogromną ilością kruszonki na wierzchu. Bardzo miękka i pachnąca!
Składniki
Ciasto
- 3/4 kg mąki
- 1,5 szk cukru
- 5 jajek
- 1,5 szk mleka
- 3/4 kostki masła (pozostała część masła na kruszonkę)
- 100 g drożdży
Kruszonka
- 1/4 kostki masła
- 3/4 szklanki mąki
- 1/3 szklanki cukru
Przygotowanie
Z ciepłego mleka, łyżki mąki, cukru i drożdży robimy rozczyn. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Mąkę, cukier, jajka i pracujący rozczyn oraz roztopione masło mieszamy i wyrabiamy ciasto. Na początku jest rzadkie, więc podsypujemy mąką. Wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie samo odchodziło od rąk i odstawiamy na 1 godz. w ciepłe miejsce. Następnie wykładamy na dużą blaszkę i posypujemy kruszonką. Pieczemy około 1 godz. w 170 stopniach.