Przepis na pyszną szarlotkę sypaną. Bez wysiłku, wyrabiania ciasta i smażenia jabłek.
Składniki
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kg jabłek
- cynamon
- pół kostki zimnego masła
Przygotowanie
Suche składniki mieszamy. Dzielimy na 3 części.
Jabłka obrane ścieramy na grubej tarce.
Do jabłek dodajemy cynamon.
Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem i smarujemy boki masłem.
Sypiemy pierwszą część suchych składników.
Na to połowę jabłek równomiernie.
Znów sypiemy i znów jabłka. Zasypujemy trzecią częścią.
Całość przykrywamy pokrojonym w plasterki masłem. Musi być przykryta cała powierzchnia.
Pieczemy w 180 st. 1 godz.