Pyszny, kremowy i mięciutki sernik z kajmakiem na ciasteczkowym spodzie. Idealny na każdą okazję.
Składniki na dużą blachę
- 450 g herbatników maślanych
- 160 g miękkiego masła
- 7 jajek
- 1/3 szklanki cukru
- 1 kg sera białego mielonego
- miąższ wydrążony z 1 laski wanilii
- puszka mleka skondensowanego
- 2 budynie śmietankowe
- 3 łyżki mąki
- 250 g mascarpone
Dodatkowo
- 1 puszka kajmaku
- wiórki czekoladowe
Przygotowanie
Herbatniki maślane rozgniatam i łącze z miękkim masłem. Wykładam na brytfankę i ugniatam, żeby wszystko ładnie się skleiło.
Białka oddzielam od żółtek i ubijam ze szczyptą soli. Jak już białka będą sztywne, dodaję około 1/3 szklanki cukru i miksuje do rozpuszczenia się cukru.
Do osobnej miski dodaje żółtka, ser, wanilię, puszkę mleka skondensowanego, 2 budynie, 3 łyżki mąki i 250 g mascarpone. Wszystko miksuje do gładkiej masy, później szpatułką dodaje ubite białka i mieszam do połączenia się wszystkiego.
Masę wylewam na herbatniki i wkładam do piekarnika na około 45 minut temperatura 175 stopni, później na 100 stopni przez 20 min. Po ostygnięciu ciasta wylewam kajmak trochę wcześniej podgrzewam żeby był w miarę płynny i posypuje wiórkami czekoladowymi.