
Doskonały dodatek do mięs, sałatek oraz kanapek i zimnych wędlin. Warzywa wychodzą idealnie chrupiące, a do tego są świetnie doprawione.
Składniki
- 2 kg ogórków
 - 3 cebule
 - 3 papryki czerwone
 - 2 ząbki czosnku
 - 3 marchewki
 - 2 łyżki soli kamiennej
 
Zalewa
- 1 szklanka octu
 - 2,5 szklanki cukru
 - 0.5 szklanki oleju
 - 30 g przyprawy do gyrosa
 
Przygotowanie
Ogórki, marchew, paprykę i cebulę kroję w grubsze plastry, czosnek w płatki, sole.
Składniki na zalewę mieszam ze sobą i zalewam nią ogórki. Czekam 6 godzin aż warzywa puszczą sok. Następnie przekładam do słoików i pasteryzuje 15 min w gorącej wodzie, lub 30 min 120 C piekarnik.