Sernik na spodzie z herbatników

5
(1)

Sernik na spodzie z herbatników

Sernik na spodzie z herbatników, który zawsze się udaje i wspaniale smakuje. IDealny na różne okazje.

Składniki

Spód

  • ok. 200 g herbatników
  • 40 g roztopionego masła

Masa serowa

  • 1,5 kg sera ricotta
  • 8 jajek
  • 330 g cukru
  • olejek waniliowy

Dodatkowo

  • herbatniki na wierzch

Przygotowanie

Zmielić herbatniki i połączyć z roztopionym masłem. Masę wyłożyć na dno tortownicy. Wstawić do lodówki. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić aż do spienienia, dodać łyżkę cukru i ubić na sztywno. Ser, żółtka, resztę cukru i wanilię zmiksować tylko do połączenia. Dodać ubite białka i wymieszać szpatułką. Wylać do formy na herbatniki, posypać zmielonymi herbatnikami. Piec w 170 stopniach przez godzinę. Rozmiar mojej tortownicy to 26 cm.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!