Sernik na spodzie z herbatników, który zawsze się udaje i wspaniale smakuje. IDealny na różne okazje.
Składniki
Spód
- ok. 200 g herbatników
- 40 g roztopionego masła
Masa serowa
- 1,5 kg sera ricotta
- 8 jajek
- 330 g cukru
- olejek waniliowy
Dodatkowo
- herbatniki na wierzch
Przygotowanie
Zmielić herbatniki i połączyć z roztopionym masłem. Masę wyłożyć na dno tortownicy. Wstawić do lodówki. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić aż do spienienia, dodać łyżkę cukru i ubić na sztywno. Ser, żółtka, resztę cukru i wanilię zmiksować tylko do połączenia. Dodać ubite białka i wymieszać szpatułką. Wylać do formy na herbatniki, posypać zmielonymi herbatnikami. Piec w 170 stopniach przez godzinę. Rozmiar mojej tortownicy to 26 cm.