Sernik bez pieczenia na bazie śmietanki i mascarpone. Pyszny i łatwy w przygotowaniu deser na każdą okazję.
Składniki
Spód
- 100 g herbatników (zmielić)
- 50 g masła (rozpuścić)
Masa serowa
- 250 g serka mascarpone
- 300 g śmietanki kremówki 30 %
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 tabliczka białej czekolady (rozpuścić w kąpieli wodnej)
- 1 łyżka żelatyny (rozpuszczona w odrobinie gorącej wody)
- 100 g potartej mlecznej czekolady ( 80g do masy, 20g na wierzch)
Przygotowanie
Przygotować kruchy spód. Pokruszone herbatniki wymieszać z rozpuszczonym masłem. Następnie wyłożyć nimi dno i trochę boku tortownicy (u mnie 18 cm). Wstawić do lodówki. Śmietankę ubić. Dodać cukier puder, mascarpone, roztopioną zimną białą czekoladę, żelatynę i na końcu delikatnie wmieszać z potartą mleczną czekoladą. Masę wylać na kruchy spód. Wierzch posypać resztą startej czekolady. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.