Ciasto Raffaello be pieczenia na krakersach to jeden z najprostszych i najpyszniejszych deserów, jakie możecie przygotować.
Składniki
- 150 g wiórków kokosowych
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 żółtka
- 3 opakowania cukru waniliowego
- 1 szklanka cukru
- 3 szklanki mleka
- 1 kostka margaryny
- 250-300 g krakersów
Przygotowanie
Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym na puszystą pianę, dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz szklankę mleka i dokładnie mieszamy. Pozostałe 2 szklanki mleka zagotowujemy razem z cukrem i wiórkami kokosowymi (100g), po czym dodajemy masę z żółtkami i mieszamy aż zgęstnieje. Ściągamy z kuchenki. Dodajemy margarynę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Blaszkę wykładamy krakersami i następnie zalewamy ⅓ kremu. Przekładadamy krakersami. Wierzchnią warstwę kremu posypujemy pozostałą częścią wiórek kokosowych (50g). Wstawiamy do lodówki na 3 godziny. Dodatkowo można zetrzeć na wierzch deserową czekoladę.