Pyszny chleb z ziarnami pieczony w domu. Udaje się zawsze i smakuje rewelacyjnie!
Składniki
- 2 szklanki mąki (pszenna, pszenna pełnoziarnista – co kto lubi)
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 4 łyżki dodatków (słonecznik, płatki owsiane, żurawina, czarnuszka – wedle upodobań)
- 8 g drożdży instant w proszku
- 400 ml wody (200 gorącej, 200 w temp. pokojowej)
- dodatki do posypania (sezam, mak itd.)
Przygotowanie
Wszystkie składniki sypkie wsypujemy do miski i mieszamy. Dodajemy wodę (tutaj radzę porcjami, ponieważ zależy jakiej używamy mąki). Mieszamy do połączenia wszystkich składników, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 45 min.
Po tym czasie przekładamy chleb do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy dodatkami i przykrywamy ściereczką na kolejne 15 min. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik. Chleb pieczemy przez godzinę w 180°C.