Ciasto ukrainka

4.3
(49)

Ciasto ukrainka

Proste i smaczne ciasto przekładane budyniowo-maślanym kremem. Idealne na każdą okazję.

Składniki oraz sposób przygotowania

Ciasto

  • 3 jajka
  • 3 łyżki kakao
  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka sody

Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 6 części. Każdą rozwałkować na cienki placek, wyłożyć na blaszkę i po kolei piec w temperaturze 180 stopni przez około 8 minut.

Krem

  • 1 litr mleka
  • 1 szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 1 kostka masła
  • 2 jajka

3/4 litra mleka zagotować z cukrami. W pozostałym wymieszać mąkę z jajkami. Wlać do gotującego się mleka i gotować do zgęstnienia. Wystudzić i zmiksować z masłem na puszystą masę. Na każdy placek nakładać 8 łyżek kremu. Wierzch ciasta polać polewą.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.3 / 5. Oddanych głosów: 49

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!