Chatka Baby Jagi to pyszny deser bez pieczenia na bazie twarogu i herbatników, udekorowany polewą czekoladową.
Składniki
- 1/2 kg tłustego twarogu, zmielonego
- 1 szkl. cukru pudru
- 1 kostka masła (200 g)
- 1 łyżka kakao
- 36 herbatników
- odrobina cukru waniliowego
Polewa
- 1/4 kostki masła (50 g)
- 3 łyżki mleka w proszku
- pół szkl. cukru
- 1 łyżka kakao
- 3 łyżki wody
Przygotowanie
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
Herbatniki rozkładamy na folii aluminiowej (3 rzędy po 6 ciastek).
Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, powoli dodajemy zmielony ser nie przerywając ucierania. Gotową masę dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy cukier waniliowy, a do drugiej łyżkę kakao. Smarujemy herbatniki masą kakaową (odkładamy z niej 3 łyżki), wykładamy drugą warstwę herbatników. Następnie wykładamy masę waniliową, rozsmarowujemy na herbatnikach, a przez środek kładziemy pasek z odłożonej masy kakaowej. Całość składamy w “trójkąt” unosząc po bokach folię aluminiową do góry. Ciasto wstawiamy do lodówki. Kiedy masa nieco stężeje można jeszcze poprawić kształt ciasta.
Polewa: masło, cukier, kakao i wodę zagotowujemy. Ściągamy z ognia i dodajemy mleko w proszku, dobrze mieszamy. Przestudzoną polewą oblewamy schłodzone ciasto.