Najprostsze, super szybkie i smaczne ciasto czekoladowe ze składników, które każdy znajdzie w swojej kuchni.
Składniki
Ciasto
- 3 szkl. mąki
- 1-1,5 szkl. cukru
- 1 szkl. oleju
- 1,5 szkl. mleka
- 3 łyżki dżemu
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 2 łyżeczki sody
- 2 jajka
Polewa
- 1 tabliczka czekolady
- 1 łyżka masła
- odrobina mleka
Przygotowanie
Wszystko składniki zmiksować ze sobą. Ciasto przełożyć do blaszki (20×30 cm) wyścielonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 45 minut, do tzw suchego patyczka.
Na polewę rozpuszczam tabliczkę czekolady, dodaje łyżkę masła i trochę mleka. Tak przygotowaną polewą polewam ciasto.