Przepis na przepyszne ciasto murzynek, idealnie wilgotne i puszyste, wprost rozpływa się w ustach.
Składniki
- 1,5 szklanki mąki
- cukier 1,5 szklanki
- masło 1 kostka
- mleko 0,5 szklanki
- jajka 4 sztuki
- kakao 3-4 łyżki
- proszek do pieczenia 1 łyżka
- opcjonalnie można dodać 3-4 łyżki powideł śliwkowych
Przygotowanie
Mleko, masło, cukier i kakao wrzucić do rondelka i podgrzać cały czas mieszając. Zagotować i odstawić do ostygnięcia.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Białka ubić na sztywno.
Masę kakaową wlać do miski i dodawać po jednym żółtku, cały czas ubijając. Następnie dodać mąkę z proszkiem i powidła, wymieszać. Na koniec białka delikatnie wymieszać szpatułką.
Przelać do tortownicy lub keksówki.
Piec w temperaturze 170°C około 45 minut.
Polewa to czekolada rozpuszczona z masłem.