Galaretkowiec to pyszny deser bez pieczenia. Przepis jest niezwykle prosty, ponieważ do zrobienia tego kolorowego ciasta potrzebujesz tylko kilku składników.
Składniki
- 3 szkl. mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3 czubate łyżki żelatyny
- 3 galaretki o różnych kolorach
- 1200 ml wody
Przygotowanie
Każdą galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wody.
Następnie galaretki chłodzimy w lodówce aż całkowicie się zetną. Po tym czasie kroimy je w drobną kostkę i wszystkie kolory mieszamy w jednej misce.
Do garnka wlewamy mleko i wsypujemy cukry. Podgrzewamy na małym ogniu. Gdy mieszanka zacznie wrzeć od razu zdejmujemy ją z ognia i wsypujemy żelatynę. Następnie energicznie mieszamy do jej rozpuszczenia i studzimy.
Gdy będzie całkowicie zimna wlewamy ją do kolorowych galaretek i mieszamy. Masa będzie bardzo szybko tężeć, więc od razu wylewamy ją do niezbyt dużej formy/blaszki. Jeśli nie jest ona silikonowa wtedy wykładamy ją folią spożywczą. Ja użyłam keksówki. Im mniejsza forma, tym wyższy galaretkowiec.