Kokosanki, czyli ciasteczka o czekoladowo kokosowym smaku to klasyka polskich wypieków. Nie może zabraknąć ich na świątecznym stole.
Składniki
Ciasto
- 2 szklanki mąki
- 1/4 kostki masła
- 1 jajko
- 3/4 szklanki cukru pudru
- pół szklanki mleka
- 2 łyżki miodu
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa
- 3/4 kostki masła
- tabliczka czekolady
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki kakao
Przygotowanie
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajko, miód, mleko, mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy na dużą blaszkę (25×40) i pieczemy około 35 minut w 180 st. C. Po ostygnięciu kroimy w kostkę i serwujemy kawałeczkom kąpiel w polewie czekoladowej. Następnie posypujemy wiórkami kokosowymi.