Pyszne i szybkie w wykonaniu ciasto bez pieczenia z krakersów i masy budyniowej z wiórkami kokosowymi.
Składniki
- 1 litr mleka
- 2 budynie waniliowe bez cukru 40 g
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 250 g masła
- paczka krakersów
Przygotowanie
Z litra mleka odlałam szklankę i w niej rozpuściłam 2 budynie waniliowe 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Resztę mleka zagotowałam z 3/4 szklanki cukru. Dodałam budynie. Gotowałam do zgęstnienia i dodałam ok. 3 łyżek wiórków kokosowych. Zostawiłam do ostudzenia do temperatury pokojowej.
Chłodną masę zmiksowałam z masłem 250g.
Tortownice 24 cm wyłożyłam papierem i ułożyłam warstwę krakersów, warstwa masy. W sumie 4 warstwy krakersów. Masa ma być jako ostatnia warstwa.
Posypałam wiórkami i do lodówki bez przykrycia.