Niezwykły sernik, który nie tylko wyśmienicie smakuje ale również pięknie wygląda. Idealny na święta jak i inne szczególne okazje.
Składniki oraz sposób przygotowania
Spód:
- 2 szkl. mąki
- 150 g margaryny Kasi
- 0.5 szkl. cukru
- 2 żółtka
- 1 całe jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystko razem zagniatamy.
Masa serowa:
- wiaderko twarogu 1 kg (ja dałam President)
- 2 szkl. mleka
- 1 szkl. cukru
- 0.5 szkl. oleju
- 4 żółtka
- 2 całe jajka
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
Wszystko razem miksujemy.
Pianka:
Pozostałe nam białka ubijamy dodając 3/4 szkl. cukru robimy to 15 minut przed końcem pieczenia.
Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Przekładamy masę serową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 60 minut, 15 minut przed końcem pieczenia niedbale wykładamy ubitą pianę. Kiedy pianka zrobi się złota serniczek gotowy.