Przepis na maślany chleb z makiem. Chlebek jest wilgotny, lekko słodki i idealny dla wielbicieli maku.
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- łyżeczka soli
- łyżka cukru
- 250 ml mleka 3,2 %
- 60 g masla
- pół kostki drożdży
Dodatkowo:
- jajko
- mak
Przygotowanie
Do miski wsypać mąkę, sól i dodać rozpuszczone masło.
Mleko podgrzać, dodać cukier oraz wkruszyć drożdże. Po 10 min jak zaczną pracować wlać do mąki. Całość wyrobić na bardzo gładkie ciasto.
Odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 h pod przykryciem do wyrośnięcia.
Po tym czasie wyjąć, wyrobić chwilę by wybić powietrze, uformować kształt jaki chcemy i na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie przykryć ściereczką na godzinę.
Ciasto posmarować białkiem jajka i posypać makiem.
Piec w 230 stopniach termoobieg ok. 30 min.