Jeżeli lubicie eksperymentować z wypiekami chleba, to chleb pszenny z prażoną cebulką to propozycja idealna dla Was!
Składniki
- 350 g mąki pszennej typ 650
- 150 ml wody
- 10 g świeżych drożdży
- 80 ml mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
- odrobina pieprzu cayenne
- prażona cebulka
Przygotowanie
Składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy. Na koniec wyrabiania można dodać łyżkę oleju. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na godzinę. Do piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne wysmarowane tłuszczem i nagrzewamy do temperatury 230 stopni. Następnie naczynie wyciągamy i wkładamy uformowany z ciasta bochenek. Pieczemy pod przykryciem 20 minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę, temperaturę redukujemy do 200 stopni i pieczemy kolejne 20 minut. Smacznego.