Gołąbki z kapusty włoskiej są alternatywą dla tradycyjnych gołąbków z białej kapusty. Są delikatniejsze zarówno w smaku jak i w teksturze dania.
Składniki:
Farsz:
- 4 torebki ryżu bassmati
- 800g mięsa mielonego z indyka
- 400g boczku wędzonego
- 400g pieczarek
- 3 średnie cebule
Sposób przygotowania:
Wycinamy kaczan z kapusty. Wciskamy do gara zalewając wodą i gotujemy tylko tak chwilę ok. 10 min od wrzenia żeby się sparzyła i nie stawiała oporu przy zawijaniu.
Gotujemy ryż. Boczek, cebulę, pieczarki smażymy. Ugotowany ryż i podsmażone składniki mieszamy dokładnie, dodajemy surowe zmielone mięso. Przyprawy jakich użyłam to tymianek, cząber, wędzona papryka, sól, pieprz cayenne.
Z kapusty rozdzielamy delikatnie liście co by się nie porwały i wyszło jak najwięcej gołąbków. Nakładamy farsz na liście i zawijamy jak krokiety czyli zewnętrzne do środka i od dołu rolujemy.
Na dnie gara wielkiego układamy liście, które się zbuntowały i nie chciały ładnie odejść. Układamy gołąbki i zalewamy bulionem, topimy dziady! Gotujemy ok. godzinę. Po ugotowaniu zlewamy bulion i z niego robimy sos pomidorowy. Ja użyłam passaty pomidorowej i śmietanki do lekkiego zabielenia.