Przepis na mini bezy z kremem mascarpone i owocami. Pyszny, lekki, słodki i rozpływający się w ustach deser.
Składniki
- 300 g cukru
- 6 białek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Krem:
- 330 ml śmietanki 30 %
- serek mascarpone
- łyżeczka cukru pudru
Przygotowanie
Ubijamy białka ze szczyptą soli, następnie dodajemy stopniowo cukier. Po ubiciu białek z cukrem dodajemy sok z cytryny ubijając. Kolejnym krokiem jest dodanie mąkki ziemniaczanej. Wszystko delikatknie mieszamy. Gotową masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wcześniej nagrzewamy piekarnik na 180 stopni a w momencie gdy bezy są w środku zmniejszamy temperaturę na 110 stopni i pieczemy przez ok. 60 min. Po upływie czasu wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki na ok. 2 godziny.
Śmietankę ubić z cukrem pudrem i mascarpone. Gotowy krem wykładamy na bezy i dekorujemy świeżymi owocami.