Skubaniec to pyszna i prosta propozycja na ciasto do popołudniowej kawy czy herbaty.
Składniki
- 500 g mąki
- 6 jajek
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1,5 kostki margaryny
- 3 kopiaste łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
Przygotowanie
Mąkę, cukier, żółtka, proszek, margarynę zagniatamy na jednolite ciasto. Następnie ciasto dzielimy na 3 części, do jednej dodajemy kakao i zagniatamy. Ja ciasto wstawiłam na pół godziny do zamrażarki by łatwo się kruszylo. Białka ubijamy z 1 szkl cukru i na końcu dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Jedną białą część kruszymy na spód blachy – można trzeć tez na tarce o grubych oczkach. Na białą pokruszyć ciasto ciemne, na ciemne dowolne owoce – w moim wypadku wiśnie – na owoce wykładamy ubite białka, na końcu kruszymy 3-białą część ciasta. Pieczemy w 170 st. 60 min. Po przestudzeniu posypujemy pudrem lub polewamy lukrem.