Bardzo delikatne i lekkie ciasto, które szybko się robi i jest naprawdę pyszne.
Składniki
Spód:
- 200 g płatków kukurydzianych w cukrowej polewie
- 100 g mielonych orzechów włoskich
- 80 g masła
Masa:
- 200 g czekolady mlecznej
- 500 g mascarpone
- 200 g pierników
- 1,5 łyżki żelatyny
- 200 g śmietany kremówki 32%
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- migdały
Przygotowanie
Spód: 200 g płatków kukurydzianych w cukrowej polewie zmielić drobno, dodać 100 g mielonych orzechów włoskich i ok. 80 g masła. Wszystko wygnieść ręką do połączenia z masłem. Wyłożyć do tortownicy z papierem do pieczenia. Podpiec 20 minut w 170*, wystudzić. Spód można zrobić też bez pieczenia.
Masa: 200 g czekolady mlecznej roztopić w kąpieli wodnej, wystudzoną wymieszać z 500 g mascarpone, lekko ubić mikserem. 200 g zwykłych twardych pierników bez nadzienia i polewy pokruszyć na drobne kawałki, wmieszać do masy. 1,5 łyżki żelatyny zalać 1/3 szklanki wrzątku, rozpuścić. 200 g schłodzonej śmietany kremówki 32% ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru pudru. 2 łyżki wymieszać z letnią żelatyną, dodać do reszty, wymieszać. Śmietanę połączyć delikatnie z masą piernikową, wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać, schłodzić w lodówce do stężenia. Lekko stężałe ciasto posypać prażonymi płatkami migdałów.