Szarlotka sypana to pyszny wypiek z jabłkami, którego nie trzeba wyrabiać. Robi się go błyskawicznie!
Składniki
- 1 szkl mąki
- 1 szkl cukru
- 1 szkl kaszy manny
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 kg jabłek (najlepiej jak najbardziej soczyste)
- pół kostki masła bardzo zimnego lub ewentualnie margaryna
Przygotowanie
Wymieszać sypkie składniki, podzielić na trzy części. Jabłka zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Można dodać do jabłek cynamon i wymieszać.
Tortownice wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą lub kaszą manną. Wysypać pierwszą część składników, na to wykładamy połowę jabłek, kolejna część składników i na to reszta jabłek. Na koniec wysypujemy resztę i na wierzch zcieramy lub kroimy masło w plastry i układamy. Ja piekę w 180 stopniach przez ok 1 godzinę.