Ciasto Smerfuś to idealna propozycja na domowe uroczystości. Na pewno zasmakuje także dzieciom i będzie hitem na urodzinowym stole.
Składniki oraz sposób przygotowania
Biszkopt:
- 1 czubata szklanka mąki
- 1 szklanka i 2 łyżki cukru pudru
- 5 jajek
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubijam ze szczyptą soli, dodaję cukier i dalej ubijam. W osobnym naczyniu miksuję żółtka z proszkiem do pieczenia. Ubite na kogel-mogel żółtka dodaję do białka i łączę mikserem. Następnie przesiewam mąkę mieszając łyżką. Wylewam na dużą blachę posmarowaną margaryną, obsypaną bułką tartą i piekę 30 minut w 180 stopniach. Po ostygnieciu dzielę na dwa. Zeskrobuję przypieczony wierzch. Nasączam placki.
Pianka:
- 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
- 3 galaretki niebieskie
1 galaretkę rozpuszczam według przepisu, odstawiam do stężenia. Kroję w kostkę. 2 galaretki rozpuszczam w 250 ml wrzątku, schładzam do temp. pokojowej. Mleko skondensowane miksuję przez około 3 minuty na najszybszych obrotach. Ma powiększyć swoją objętość i być mocno spienione. Następnie jednym ruchem wlewam ostudzone galaretki i miksuję na najwyższych obrotach do połączenia składników. Wrzucam galaretkę pokrojoną w kostkę i mieszam. Wlewam na biszkopt, przykrywam drugim biszkoptem. Do lodówki.
Wierzch:
- 1 śmietana 30%
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 1,5 śmietan-fix
- jagody / borówka amerykańska
- 1 galaretka rozpuszczona w 250 ml wody
Schłodzoną śmietanę ubijam z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Smaruję biszkopt. Posypuję jagodami. Wylewam lekko tężejącą galaretkę.