Wysoki przekładaniec składający się z 6 miodowych płatów ciasta i 6 warstw kremu.
Składniki oraz sposób przygotowania
Masa:
- 1 puszka masy kajmakowej
- 250 g masła 82 %
- 0,5 l mleka
- 1 budyń waniliowy
- 3 łyżki cukru
Ugotuj budyń z cukrem, ostudź do temperatury pokojowej. Masło utrzyj z masą kajmakową, następnie dodawaj po łyżce budyniu.
Przykryj miskę folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce.
Ciasto:
- 600 g mąki
- 250 g cukru pudru
- 2 duże jajka
- 125 g masła
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 lyzeczka sody
- 1 łyzeczka octu
Do garnka włożyć miód, cukier puder, masło. Gotować na średnim ogniu do rozpuszczenia.
W szklance wymieszać proszek do pieczenia, sodę, ocet. Dodać do masy, zmniejszyć ogień cały czas mieszać. Zdjąć z ognia, schłodzić ciągle mieszając ok. 7 min.
Dodać jajka energicznie mieszając, stopniowo dodawać mąkę (ciasto nie może całkiem ostygnąć). Ciasto wyłożyć na stolnice, dodać resztę mąki i wyrobić ciasto.
Podzielić na 6 części, każdy rozwałkować i upiec w piekarniku nagrzanym 180-190 st.
Blaty smarować kremem i układać jeden na drugim, lekko dociskając. Wierzch również smarujemy kremem i dekorujemy wg uznania.