Przepis na pyszne i słodkie ciasto, które można przygotować na każdą okazję.
Składniki oraz sposób przygotowania
CIasto:
- 115g mąki pszennej
- 130g cukru
- 40g kakao
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 duże jajko
- 125ml mleka
- 60 ml oleju
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 125 ml wrzącej wody
Mokre i suche składniki oddzielić oprócz wody. Dodać do suchych składników mokre i tylko kuchenną rózgą wymieszać. Na koniec dodać wodę. Ciasto będzie bardzo płynne. Do okrągłej formy 23 cm wyłożyć papier do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 175*C i piec ok 25 minut.
Mus z białej czekolady z malinami:
- 400g czekolady białej
- 250 ml mleka
- ziarenka z 1 laski wanili
- 300 ml śmietanki kremówki 36% schłodzonej
- 2 łyżeczki żelatyny w proszku
- 200g malin
Żelatynę zalać małą ilością wody i odstawić na 10 minut do napęcznienia. Podgrzać i mieszać aż się rozpuści ale nie doprowadzić do wrzenia. Mleko podgrzać prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać połamaną w kostkę czekoladę i dodać wanilię. Po 2 minutach zacząć mieszać aż się czekolada rozpuści. Można przelać przez sitko. Dodać ciepłą żelatynę i wymieszać. Odstawić i przestudzić do momentu kiedy masa zacznie tężeć. Śmietanę ubić do otrzymania gęstej masy, dodawać ją stopniowo w kilku porcjach do masy czekoladowej i delikatnie mieszać. Dodać maliny i delikatnie wymieszać. Przelać na ciasto i do lodówki odstawić na noc.