Przepis na ciasto na maślance z owocami i kruszonką. Smacznie, szybko i tanio.
Składniki
CIasto:
- 4 jajka
- 1 szkl. cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 szkl. naturalnej maślanki
- 1/2 szkl. oleju
- 3 szkl. mąki
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
Kruszonka:
- 1/2 kostki zimnego masła lub margaryny
- 1/2 szkl. cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 szkl. mąki
Przygotowanie
Wszystkie składniki połączyć i zrobić kruszonkę.
Składniki na ciasto razem zmiksować. Wylać ciasto na blaszkę (25×36) wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto ułożyć dowolne owoce (ja dałam brzoskwinie z puszki, gruszki, maliny i borówki). Owoce posypać kruszonką.
Ciasto wstawić do nagrzanego wcześniej piekarnika i piec w temperaturze 180 *C przez 40 min na kartce na 2 poziomie od dołu. Grzałka góra – dół. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i dokładnie wystudzić.