Przepyszna tarta z truskawkami bez pieczenia. Efektowna i prosta w wykonaniu!
Składniki
Ciasteczkowy spód:
- 220 g herbatników maślanych
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
- 110 g rozpuszczonego masła
- 1/2 słoiczka dżemu truskawkowego
Krem:
- 330 ml śmietany kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru (lub więcej, jeśli ktoś lubi bardziej słodki krem)
Przygotowanie
Herbatniki zmiel w blenderze na pył. Dodaj cukier, kakao i masło. Dokładnie wymieszaj. Przesyp do wysmarowanej delikatnie masłem formy na tartę. Delikatnie ugniatając spód i brzegi, utwórz bazę tarty. Wstaw do lodówki na czas przygotowywania kremu.
Śmietankę ubij z cukrem, dodaj serek mascarpone. Przygotowany wcześniej spód tarty wyjmij z lodówki i posmaruj dżemem Kolejna warstwa to krem – wyrównaj go na tarcie Na wierzch wyłóż ulubione owoce – u mnie to truskawki.