Gulasz wołowy z papryką

5
(1)

Pyszny, aromatyczny gulasz wołowy z dużą ilością papryki czerwonej.

Składniki

  • pół kilo dobrego mięsa wołowego
  • 1 duża cebula
  • 1 duża papryka czerwona lub żółta
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 5 ziemniaków
  • 3 – 4 duże pomidory lub puszka passaty pomidorowej
  • dwie łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • papryka słodka oraz ostra
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • 2 liście laurowe
  • pół litra bulionu
  • natka pietruszki

Przygotowanie

Mięso kroję w dużą kostkę, obsmażam z każdej strony na głębokiej patelni. Następnie dodałam pokrojoną w piórka cebulę i chwilę razem podsmażałam, od czasu do czasu mieszając. Podlałam mięso bulionem, dodałam liscie laurowe, ziele angielskie, pieprz i obie papryki.

Dusiłam pod przykryciem do miękkości mięsa. Gdy mięso było miękkie dodałam pokrojone w dużą kostkę ziemniaki i paprykę oraz sparzone, bez skórki pomidory. Dodałam posiekany czosnek i wszystko dusiłam do miękkości ziemniaków. Na końcu dodałam koncentrat pomidorowy, doprawiłam do smaku i posypałam danie natką pietruszki.



Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!