Pyszny, aromatyczny gulasz wołowy z dużą ilością papryki czerwonej.
Składniki
- pół kilo dobrego mięsa wołowego
- 1 duża cebula
- 1 duża papryka czerwona lub żółta
- 3-4 ząbki czosnku
- 5 ziemniaków
- 3 – 4 duże pomidory lub puszka passaty pomidorowej
- dwie łyżeczki koncentratu pomidorowego
- papryka słodka oraz ostra
- sól
- pieprz
- ziele angielskie
- 2 liście laurowe
- pół litra bulionu
- natka pietruszki
Przygotowanie
Mięso kroję w dużą kostkę, obsmażam z każdej strony na głębokiej patelni. Następnie dodałam pokrojoną w piórka cebulę i chwilę razem podsmażałam, od czasu do czasu mieszając. Podlałam mięso bulionem, dodałam liscie laurowe, ziele angielskie, pieprz i obie papryki.
Dusiłam pod przykryciem do miękkości mięsa. Gdy mięso było miękkie dodałam pokrojone w dużą kostkę ziemniaki i paprykę oraz sparzone, bez skórki pomidory. Dodałam posiekany czosnek i wszystko dusiłam do miękkości ziemniaków. Na końcu dodałam koncentrat pomidorowy, doprawiłam do smaku i posypałam danie natką pietruszki.