Prosty przepis na pyszne ciasto 3 bit na herbatnikach. Idealny deser do popołudniowej kawy.
Składniki
- 350ml mleka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 100g cukru
- 2 żółtka
- 150g masła
- 500ml kremówki 36%
- cukier puder
- czekolada mleczna do posypania
- herbatniki około 80 sztuk
- pół słoiczka masy kajmakowej
Przygotowanie
Odlać szklankę mleka i wymieszać z mąkami i żółtkami, resztę zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka lać powoli nasz budyń aż zgęstnieje, odstawić do ostygnięcia. Masło zmiksować na puszystą masę i stopniowo dorzucać wystygnięty budyń, ja dodałam jeszcze do masy nutkę wanilii do smaku.
Herbatniki wyłożyć na blachę, posmarować masą kajmakową (troszkę ją podgrzałam, aby się lepiej smarowała po herbatnikach), na masę znów wyłożyć herbatniki, masę budyniową, znów na to herbatniki i na koniec ubić kremówkę, wyłożyć na herbatniki. Posypać czekoladą i wstawić do lodówki na 3h.