Ciasto lodowiec bez pieczenia jest wyjątkowo pyszne i pięknie się prezentuje.
Składniki
- 4 żółtka
- szklanka mleka
- 2 łyżki budyniu waniliowego (bez cukru)
- 3/4 szkl. cukru
- kostka masła roślinnego
- 5 łyżek kakao
- 2 łyżki rumu/spirytusu
- 2 galaretki zielone lub niebieskie
- galaretka czerwona
- pół szklanki orzechów
- 2 opakowania biszkoptów okrągłych
- opcjonalnie: wiśnie z syropu
Przygotowanie
Żółtka utrzeć z cukrem i budyniem, zalać gorącym mlekiem, gotować do zgęstnienia. Wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę i dodać zagotowaną wcześniej zimną masę. Podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao, orzechy i wiśnie, a do drugiej 2 łyżki rumu/spirytusu. Galaretkę zieloną rozpuścić w szklance gorącej wody. Moczyć szybko biszkopty i nimi wykładać dół i boki tortownicy. Włożyć na chwilę do lodówki. Pozostałe galaretki również rozpuścić w szklance gorącej wody każdą i odstawić do wystygnięcia. Na biszkopty wyłożyć na początku białą później brązową masę. Powbijać biszkopty według własnego wzoru i chwilę schłodzić. Później wylać jedną galaretkę, chwilę schłodzić, później drugą. Schłodzić do stężenia galaretek i gotowe.